Βετεράνοι του πολέμου της Αλγερίας δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές, που ζητούν να αποσύρει ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, έχουν βάσιμες ανησυχίες και κάλεσαν όλους τους πολίτες να διαδηλώσουν.

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις συνιστούν την μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπουτεφλίκα και τον στενό του κύκλο, στον οποίο περιλαμβάνονται μέλη του στρατού, της υπηρεσίας πληροφοριών και επιχειρηματίες.

«Είναι υποχρέωση για όλα τα στρώματα της αλγερινής κοινωνίας να βγουν στους δρόμους», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Εθνικός Οργανισμός των Μουτζαχεντίν, που απαρτίζεται από βετεράνους, οι οποίοι πολέμησαν μαζί με τον Μπουτεφλίκα στον πόλεμο ανεξαρτησίας κατά της Γαλλίας (1954-1962) και ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαδηλώσει σε πόλεις όλης της Αλγερίας, στο τελευταίο αυτό κύμα διαδηλώσεων μετά την «Αραβική Άνοιξη» του 2011, καλώντας τον 82χρονο Μπουτεφλίκα να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 18 Απριλίου. Ο ίδιος κατέθεσε επισήμως την αίτησή του την Κυριακή.

Κάποιοι αξιωματούχοι από το κυβερνών κόμμα του Μπουτεφλίκα, το FLN, έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις. Πολλά δημόσια πρόσωπα έχουν ανακοινώσει τις παραιτήσεις τους σε μια χώρα όπου οι επαγγελματικές μετακινήσεις των υπαλλήλων συνήθως λαμβάνουν χώρα με μυστικό τρόπο.

Μια ανώνυμη έκκληση για γενική απεργία ουσιαστικά δεν εισακούστηκε αλλά η ηγεσία της χώρας αντιμετωπίζει μια ακόμη δοκιμασία –μια διαδικτυακή έκκληση για την πραγματοποίηση «πορείας με τη συμμετοχή 20 εκατομμυρίων (ανθρώπων)» αυτή την Παρασκευή.

Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά Αλγερινοί, οι οποίοι εξακολουθούν να υποφέρουν από τις αναμνήσεις του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του ’90, έχουν ανεχτεί τις εκστρατείες καταστολής αντιφρονούντων σε αντάλλαγμα με την σταθερότητα της χώρας. Αλλά οι νεαροί διαδηλωτές που δεν έχουν κάποια ανάμνηση από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, που δίνει στους γηραιότερους ηγέτες της χώρας διαπιστευτήρια, και που αναζητούν απεγνωσμένα μια δουλειά, έχουν χάσει την υπομονή τους.

Οι διαδηλωτές έχουν εξάρει τον στρατό, ο οποίος έχει «παραμείνει στα χαρακώματα» σε όλη τη διάρκεια των αναταραχών. Ωστόσο οι αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι στρατηγοί είναι πιθανόν να παρέμβουν αν οι διαδηλώσεις οδηγήσουν σε ευρεία αστάθεια.

Αντίπαλοι του Μπουτεφλίκα, ο οποίος το 2013 υπέστη εγκεφαλικό και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να ηγηθεί της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας. Ο ίδιος βρίσκεται σε νοσοκομείο της Ελβετίας, όπου υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

Ο Μπουτεφλίκα δεσμεύθηκε το βράδυ της Κυριακής πως εάν επανεκλεγεί θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δεν θα ολοκληρώσει την 5η θητεία του, αλλά θα οργανώσει νέες, πρόωρες προεδρικές εκλογές, στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος. Η νέα πρόταση του Μπουτεφλίκα φαίνεται να είχε στόχο τον κατευνασμό του πρωτοφανούς κύματος διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων εναντίον του με συμμετοχή κυρίως νέων ενάντια στην 20χρονη προεδρική του θητεία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.