Πέντε χρόνια πηγαινοερχόταν στα δικαστήρια ένας οδηγός από τη Φλόριδα, ο οποίος κέρδισε το δικαίωμα να ακούει μουσική στη διαπασών μέσα στο αυτοκίνητό του.

Με ομόφωνη απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας αυτής έκρινε ότι ο νόμος του 2007 που απαγόρευε τη δυνατή μουσική ενώ κάποιος οδηγεί παραβιάζει την πρώτη τροπολογία του συντάγματος, η οποία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Το 2007 αστυνομικοί είχαν κόψει κλήση, ύψους 73 δολαρίων, στον δικηγόρο Ρίτσαρντ Καταλάνο επειδή παραβίασε τον νόμο που απαγόρευε να ακούγεται η μουσική σε απόσταση 7,6 μέτρων από το αυτοκίνητο από το οποίο προερχόταν. Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ο περιορισμός που έθετε ο νομοθέτης σε όσους διέρχονταν κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και εκκλησίες.

Ο Καταλάνο δεν το έβαλε κάτω: αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα του νόμου με το σκεπτικό ότι είναι υποκειμενικό το πόσο «δυνατή» είναι η μουσική αφού αυτό εξαρτάται από τα… αυτιά του εκάστοτε ακροατή.

Ο δικαστής Χόρχε Λαμπάργκα δικαίωσε τον Καταλάνο τονίζοντας ότι «το δικαίωμα να παίζει κανείς μουσική, συμπεριλαμβανομένης και μουσικής μέσω ενισχυτών, σε δημόσιους χώρους προστατεύεται από την πρώτη τροπολογία».