Συνδικαλιστικές ενώσεις και σύλλογοι δικαστών και δικηγόρων στην Ισπανία κατήγγειλαν σήμερα την εγκαθίδρυση ενός συστήματος «μίας δικαιοσύνης για τους πλούσιους και μίας άλλης για τους φτωχούς», μέσα από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Δικαιοσύνης «με το πρόσχημα» της κρίσης και στόχο, όπως λένε, να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα των πολιτών στην ισονομία.

Στην κοινή διακήρυξή τους προς τον Τύπο, οι οργανώσεις αυτές, που συνεπικουρούνται από ενώσεις καταναλωτών, στηλιτεύουν το νέο νόμο για τα δικαστικά έξοδα «που πρόκειται να περιορίσει σημαντικά το θεμελιώδες δικαίωμα της δικαστικής προστασίας».

Ο Νόμος, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 21 Νοεμβρίου, προβλέπει μία γενικότερη αύξηση των δικαστικών εξόδων από 50 έως 750 ευρώ προκειμένου να δρομολογηθεί μία δικαστική διαδικασία.

Το μέτρο αυτό υπήρξε αφορμή για έντονες αντιδράσεις, που προστίθενται στις γενικότερες κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, με στόχο την εξοικονόμηση 150 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία.

«Οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την υγεία, και την παιδεία βρίσκονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας γενικότερης χρεοκοπίας» των θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο Χοσέ Λουίς Γκονθάλεθ Αρμένγολ της ενώσεως δικαστών Φρανθίσκο της Βιτόρια.

«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα στη δικαιοσύνη», διατράνωσε ο ίδιος.

Ο νέος νόμος «εισάγει την δημιουργία μίας δικαιοσύνης για τους πλούσιους κι άλλης μίας για τους φτωχούς», πλειοδοτεί στην ανακοίνωσή της η ένωση καταναλωτών Facua.

Σύμφωνα με την ίδια ένωση, ένας φορολογούμενος θα καλείται εφεξής να πληρώνει μερικές εκατοντάδες ευρώ για να διεκδικήσει μία αποζημίωση κάποιων δεκάδων ευρώ.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις προκήρυξαν στάση εργασίας μίας ώρας για αύριο στον τομέα της δικαιοσύνης και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τα δικαστικά μέγαρα.