«Κατάπληκτη και κατηγορηματικά αντίθετη στα σχέδια του Ισραήλ για την κατασκευή νέων οικισμών, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην περιοχή Ε1, που υπονομεύουν, όπως τόνισε, τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την «κατάπληξή τους και αντιτέθηκαν σθεναρά στα ισραηλινά σχέδια επέκτασης των οικισμών» στη Δυτική Όχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ειδικότερα στην περιοχή Ε1.

Αντιδρώντας στην παραχώρηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να επεκτείνει τους οικισμούς του, ειδικά στον τομέα Ε1 που συνδέει τον οικισμό Μααλέ Αντουμίμ με τις συνοικίες των εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην ΕΕ κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο μιας έκτακτης διαδικασίας.

Η επέκταση της περιοχής Ε1 «μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και τις μεταφορές άμαχου πληθυσμού», σημειώνει η Ε.Ε., η οποία υπόσχεται να «παρακολουθεί την κατάσταση και τις ευρύτερες επιπτώσεις της, και να ενεργεί αναλόγως».

Στα τέλη Οκτωβρίου, μια έκθεση από 22 ΜΚΟ είχε κάνει την εκτίμηση ότι η ΕΕ εισήγαγε 15 φορές περισσότερα αγαθά (230 εκατομμύρια ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ ανά έτος) από τους ισραηλινούς οικισμούς, απ’ ό,τι από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι «27» κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν το νέο καθεστώς τους στον ΟΗΕ με «εποικοδομητικό τρόπο και να μην λαμβάνουν μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης» με το Ισραήλ.