Πώς περνάει ο πλουσιότερος ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ το τουλάχιστον ιδιαίτερο 24ωρο του;

Αν πιστέψουμε τα έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο από το καθημερινό πρόγραμμα του Τραμπ, τότε ο χρόνος του ξοδεύεται σε πράγματα γνωστά και ολότελα άγνωστα!

Από meetings με τους επιτελείς του και συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες μέχρι συνεντεύξεις Τύπου και ομιλίες, όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν παρά 3 έως 5 ώρες από το καθημερινό του πρόγραμμα. Τι κάνει τότε τις υπόλοιπες;

Σύμφωνα με το μυστικό πρόγραμμά του που εξασφάλισε το δίκτυο Axios για τους τελευταίους 3 μήνες, αφιερώνει το 60% της εργασιακής του καθημερινότητας σε «εκτελεστικά καθήκοντα», όπως αποκαλούνται στα έγγραφα, απροσδιόριστες μονάδες χρόνου χωρίς συγκεκριμένη δομή και ακριβές πρόγραμμα δηλαδή που βασίζονται στη διακριτική του ευχέρεια. Τι κάνει εκεί, κανείς δεν ξέρει!

Τον υπόλοιπο χρόνο του τον αφιερώνει στις ειδήσεις του δικτύου Fox News, στο αγαπημένο του Tweeter, αλλά και σε επαρκώς προσδιορισμένα διαλείμματα από τα προεδρικά του καθήκοντα.

Ο πρόεδρος ξυπνά λοιπόν στις 5:30 το πρωί και συχνά-πυκνά παίρνει τα πρώτα του τηλέφωνα στις 6:00. Σύμφωνα με το CNN, δεν πίνει ποτέ καφέ για να ξυπνήσει. Επίσης, κοιμάται μόλις 3-4 ώρες τη νύχτα, καθώς θεωρεί το κρεβάτι χάσιμο χρόνο: «Πώς μπορεί κάποιος που κοιμάται 12-14 ώρες τη μέρα να ανταγωνιστεί κάποιον που κοιμάται 3-4 ώρες;», είχε διερωτηθεί δημοσίως λίγο παλιότερα.

Ακόμα και το πρωινό παραλείπει, όταν τρώει όμως το πρωί, αυτό είναι «τα αγαπημένα μου αυγά με μπέικον, το μπέικον μισοψημένο και τα αυγά τηγανισμένα καλά», όπως είχε εξομολογηθεί το 2016.

Παρά το γεγονός ότι οι επιτελείς του τον ενοχλούν από τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Ντόναλντ αφιερώνει αυτό τον χρόνο στο Twitter και το Fox News, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που εξασφάλισε το Axios. Η μέρα του αρχίζει πραγματικά στις 11:00 το πρωί, όταν ενημερώνεται από τους υπεύθυνους Τύπου του για τα σχόλια εφημερίδων και τηλεόρασης και τις ειδήσεις που αφορούν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Τραμπ συνηθίζει να παραλείπει τις συναντήσεις με τους άλλους επιτελείς του, καθώς προτιμά την προφορική επικοινωνία στα όρθια και τους διαδρόμους, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Washington Post».

Μετά το πρόγραμμά του ποικίλει, ανάλογα με τις προγραμματισμένες συναντήσεις και τις διάφορες άλλες υποχρεώσεις του. Πάντα όμως υπάρχει ένα αδιευκρίνιστο κενό στο πρόγραμμά του, στο πλαίσιο αυτών των αινιγματικών «εκτελεστικών καθηκόντων». Κάποιες φορές αυτά τα κενά αντικατοπτρίζουν ακόμα και 9 ώρες από το 24ωρο του, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται τι στο καλό περιλαμβάνουν!

Χαρακτηριστικό είναι εδώ πως από τις 7 Νοεμβρίου 2018 ως την 1η Φεβρουαρίου 2019, από τις 502 ώρες του επίσημου προεδρικού προγράμματός του, οι 297 ώρες αφιερώθηκαν σε «εκτελεστικά καθήκοντα»! Αφήνοντας μόλις 77 ώρες για meetings και 39 ώρες για γεύματα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, αυτά τα μυστηριώδη «εκτελεστικά καθήκοντα» δεν αφορούν σε επίσημα meetings, εμφανίσεις και συναντήσεις. Το Politico είχε αποκαλύψει πως ήταν ο σύμβουλός του John Kelly αυτός που εγκαινίασε τα «εκτελεστικά καθήκοντα» του προέδρου, καθώς ο Τραμπ παραπονούνταν μονίμως για την έλλειψη προσωπικού χρόνου.

Συχνά, αλλά όχι καθημερινά, είναι και τα γεύματα με αξιωματούχους. Ο Τραμπ προτιμά πάντως τα δείπνα, όπως είχαν αποκαλύψει οι «New York Times», τα οποία διοργανώνει ανελλιπώς στον Λευκό Οίκο κατά τις 6:30 το απόγευμα με πρόσωπα της αρεσκείας του. Αντίθετα με τον Ομπάμα, σπανίως βγαίνει για φαγητό στην Ουάσιγκτον, προτιμώντας να τρώει αποκλειστικά στον Λευκό Οίκο ή το μπριζολάδικό του στο Trump Hotel.

Τα Σαββατοκύριακα πετάγεται για γκολφ στην ιδιωτική του έκταση στη Βιρτζίνια. Και ξέρουμε, όπως είχε αποκαλύψει η «Washington Post», ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας έχει επισκεφτεί τα ιδιωτικά γήπεδά του όχι λιγότερες από… 166 φορές!