Τα δημοσιεύματα περί σύγκρουσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Μάρκο Κυπριανού στην τελευταία άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Καμία λεκτική αψιμαχία δεν σημειώθηκε μεταξύ των δύο υπουργών, ανέφεραν στο πρακτορείο Ανατολή ανώτατοι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου. «Πληροφορίες» περί «ισχυρών συγκρούσεων» είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα κυπριακές εφημερίδες.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και τόνισε ότι στο θέμα αυτό υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα: το Κυπριακό που δεν μπορεί να επιλυθεί, και το βέτο της Γαλλίας.

Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε πως από το 2004 η τουρκική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί, αλλά «δεν γίνεται η ίδια προσπάθεια από την απέναντι πλευρά». «Γι` αυτό, το θέμα μένει ανεπίλυτο», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ακόμα ότι ήταν λάθος της Ε.Ε. να δεχθεί στους κόλπους της ως πλήρες μέλος «μια προβληματική χώρα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι ο κ. Κυπριανού πήρε το λόγο μετά την ομιλία του κ. Νταβούτογλου «και επανέλαβε τις ελληνοκυπριακές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες το Κυπριακό δεν ξεκίνησε το 2004».