Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Πορτογαλίας διαμαρτυρόμενοι μπροστά από τη Βουλή, όπου ψηφίζεται το απόγευμα ο προϋπολογισμός για το 2013, ο οποίος επιβάλλει μια άνευ προηγουμένου λιτότητα.

«Λέμε όχι στην τρόικα και σ’ αυτές τις πολιτικές», «Πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτή την πολιτική πριν μας τελειώσει αυτή», γράφουν τα πανό που κρατούν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μετά από έκκληση του κύριου πορτογαλικού συνδικάτου, του CGTP.

«Είναι κλοπή, ο λαός είναι αυτός που πληρώνει», «μισθοί μπλοκαρισμένοι, μέλλον υποθηκευμένο», «ανεργία στην Πορτογαλία, εθνική ντροπή», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές, οι οποίοι έδειχναν κόκκινες κάρτες εν είδει προειδοποίησης προς την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο την ώρα που οι βουλευτές προχωρούσαν σε μια τελευταία συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013 πριν από την τελική ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα. Ο προϋπολογισμός προβλέπεται ότι θα εγκριθεί χωρίς δυσκολία, στο μέτρο που η κεντροδεξιά κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.