Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ στερούνται των βασικών δικαιωμάτων τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για ανάληψη επείγουσας δράσης με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης αυτής.

«Το ένα τρίτο των παιδιών στο Ιράκ, 5,3 εκατομμύρια παιδιά, εξακολουθούν να στερούνται των βασικών δικαιωμάτων τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος για το Ιράκ της UNICEF Μάρτσιο Μπαμπίλε.

Η ανεπαρκής πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η έλλειψη πρόσβασης σε μια ποιοτική εκπαίδευση, τα βίαια επεισόδια των οποίων θύματα είναι τα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια, το ψυχολογικό τραύμα από τα χρόνια βιαιοτήτων συνιστούν επίσης παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού στο Ιράκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η UNICEF καλεί όλους τους υπεύθυνους, της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και της διεθνούς κοινότητας, να επενδύσουν κατεπειγόντως στα παιδιά αυτά ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός της αξιοπρέπειάς τους και η δυνατότητα να γίνουν οι νεαρής ηλικίας υγιείς και παραγωγικοί πολίτες του νέου Ιράκ», προσθέτει το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά.

Το Ιράκ βίωσε αρκετές δεκαετίες πολέμου και κυρώσεων υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, πριν πληγεί από μια αιματηρή διαθρησκευτική βία τις δεκαετίες που ακολούθησαν την αμερικανική εισβολή στη χώρα και την πτώση του ιρακινού δικτάτορα το 2003.

Οι ευάλωτοι πληθυσμοί, οι χήρες, τα παιδιά, όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν τα βίαια επεισόδια, υποφέρουν κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών και βασικών υπηρεσιών.