Αντιμέτωπος με ένα ακόμη σκάνδαλο, το οποίο παίρνει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί. Η αρχή έγινε μετά το δημοσίευμα της Le Monde, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών για την παρακολούθηση δημοσιογράφου, ώστε να εντοπισθεί η πηγή του, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου Βερτ-Μπετανκούρ.

Η γαλλική προεδρία διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις και διαβεβαίωσε πως δεν δόθηκε ποτέ τέτοια εντολή, ωστόσο σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Φρεντερίκ Πεσενάρ δήλωσε πως όντως η υπηρεσία αντικατασκοπείας επαλήθευσε πληροφορία που έφθασε στις υπηρεσίες «ότι πηγή των διαρροών ήταν ανώτατος κυβερνητικός υπάλληλος και ότι διαβίβασε την υπόθεση στην εισαγγελία στις 2 Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με πηγές του φακέλου, η «τεχνική επαλήθευση» αφορούσε τις επικοινωνίες που έγιναν από το κινητό τηλέφωνο του Νταβίντ Σενά, νομικού συμβούλου στο γραφείο της υπουργού Δικαιοσύνης Μισέλ-Αλιό-Μαρί, ο οποίος εκλήθη να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να καταλάβει μία θέση στην Καγέν, στη Γαλλική Γουιάνα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες αυτές και να πάρει θέση η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Πράσινων Νοέλ Μαμέρ δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε νέο πολιτικό σκάνδαλο».