Την υπηκοότητα 31 σιιτών ακτιβιστών αφαίρεσαν οι αρχές του Μπαχρείν με την αιτιολογία ότι «απειλούν την ασφάλεια του κράτους». Μεταξύ των ακτιβιστών βρίσκονται και δύο πρώην βουλευτές.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν, το οποίο αναφέρει τα ονόματα των 31 ανθρώπων που τους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ακτιβιστές με έδρα το Λονδίνο Σαΐντ αλ Σεχάμπι και Άλι Μουσάιμα, γιος του ηγέτη του ριζοσπαστικού σιιτικού κινήματος Χακ Χάσαν Μουσάιμα ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για συνομωσία εναντίον του καθεστώτος, καθώς και ιερωμένοι, δικηγόροι που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστές.

Στον κατάλογο είναι και δύο πρώην βουλευτές του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος αλ Ουέφακ, τα αδέρφια Τζαουάντ και Τζαλάλ Φαϊρούζ, που είναι ιρανικής καταγωγής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν έφεση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».

Ο Μάταρ Μάταρ, στέλεχος του Ουέφακ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στο Μπαχρέιν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δώσει υπηκοότητα σε ξένους σουνίτες για να αυξήσουν τους αριθμούς τους στη χώρα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν οι άνθρωποι από τους οποίους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα θα απελαθούν από τη χώρα, αν και κάποιοι από αυτούς «ζουν στο εξωτερικό», σύμφωνα με την αντιπολίτευση.