Κράτηση κρατουμένων χωρίς δίκη, απόσπαση ομολογιών μέσω βασανιστηρίων ακόμα και θανάτους κρατουμένων λόγω κακομεταχείρισης καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία στις ιρακινές φυλακές.

Στην 56σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Νέα Τάξη, Ίδιες Παραβιάσεις: Παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο Ιράκ», η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει με λεπτομέρεια εκατοντάδες περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης, ορισμένες φορές για πολλά χρόνια, βασανιστηρίων και εξαφάνισης κρατουμένων.

Περίπου 30.000 είναι οι άνθρωποι που κρατούνται στις ιρακινές φυλακές χωρίς δίκη και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους

Στην έκθεση καταγγέλλονται και θάνατοι κρατουμένων λόγω κακομεταχείρισης ενώ πιθανολογείται πως χρησιμοποιούνται μυστικές φυλακές για τη στέγαση κρατουμένων.

Ο βιασμός, η απειλή βιασμού, τα χτυπήματα με ηλεκτρικά καλώδια ή σωλήνες, το παρατεταμένο κρέμασμα από τα άκρα, τα ηλεκτροσόκ, το ξερίζωμα των νυχιών του ποδιού με τανάλιες και η χρήση τρυπανιών για την πρόκληση σωματικών βλαβών ανήκουν στις μορφές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται στις ιρακινές φυλακές, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι πρακτικές αυτές αποσκοπούν συχνά στην απόσπαση μιας ομολογίας, η οποία χρησιμοποιείται από την ιρακινή δικαιοσύνη, επισημαίνει η διεθνής οργάνωση