Σκελετό αλόγου με τα χαλινάρια του βρέθηκαν σε μία βίλα έξω από τα τείχη της Πομπηίας, κάτι που οι αρχαιολόγοι χαιρετίζουν ως ανακάλυψη «σπάνιας σημασίας».

Το άλογο ήταν σελωμένο και έτοιμο να μεταφέρει κόσμο, πιθανόν για να βοηθήσει στη διάσωση κατοίκων της πόλης, που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη λάβα που απελευθέρωσε η έκρηξη του Βεζούβιου, η οποία τελικά έθαψε την Πομπηία στις στάχτες.

Το απολιθωμένο άλογο βρέθηκε μαζί με σκελετούς άλλων αλόγων στη Βίλα των Μυστηρίων, όπως έχει γίνει γνωστή η συγκεκριμένη κατοικία.

Η βίλα πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν Ρωμαίο στρατηγό ή υψηλόβαθμο αξιωματούχο του στρατού.

Ο Βεζούβιος έθαψε την Πομπηία και άλλες κοντινές πόλεις κάτω από τόνους ηφαιστιακών θραυσμάτων.

Όπως αναφέρει το BBC, οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη βρει στη Βίλα των Μυστηρίων (Villa dei Misteri), που έχει θέα τον κόλπο της Νάπολης και το Κάπρι, πιεστήρια για την παραγωγή κρασιού, φούρνους και εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, Massimo Osanna, η πρόσφατη ανακάλυψη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε σταύλο της βίλας. Το περιποιημένο άλογο μαζί με μια σέλα και χαλινάρια από κομμάτια ξύλου και μπρούτζινα στολίσματα, βρέθηκε δίπλα σε άλλα δύο καθαρόαιμα άλογα.

Τα άλογα βρήκαν ένα «απότομο και τραγικό τέλος» είπε ο Osanna, ασφυκτιώντας από τις στάχτες ή τους ατμούς του νέφους που προερχόταν από τον Βεζούβιο.

Η Βίλα των Μυστηρίων ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά γρήγορα, οι αρχαιολόγοι την έθαψαν ξανά, αφήνοντάς την έρμαιο στους αρχαιοκάπηλους.

Η πολυτελής βίλα είχε θέα. Όταν οι αρχαιολόγοι ολοκληρώσουν το έργο τους η πόρτα της βίλας θα ανοίξει για το κοινό.

(Φωτογραφίες αρχείου)