Η Γαλλία χαιρέτισε την απονομή του βραβείου Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί και τη συμπατριώτισσά του δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, χαρακτηρίζοντάς τη ως «μήνυμα αλληλεγγύης και ενθάρρυνσης» σε όσους «στρατεύονται στο Ιράν για την προάσπιση των ελευθεριών».

«Η Γαλλία χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης σε δύο προασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν στην δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ και τον σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί», οι οποίοι έχουν καταδικασθεί σε βαριές ποινές στη χώρα τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Αυτό το αριστείο συνιστά ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ενθάρρυνσης προς όσους στο Ιράν στρατεύονται υπέρ της προάσπισης των ελευθεριών», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μία τίμηση πανάξια για τη δράση και το προσωπικό θάρρος των δύο αυτών προσωπικοτήτων, οι οποίες έχουν στερηθεί της ελευθερίας τους διότι υπερασπίσθηκαν αυτή των συμπολιτών τους. Η Σοτουντέχ και ο Παναχί ενσαρκώνουν τη μάχη για τη δημοκρατία, την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης», καταλήγει το κείμενο.