Με την παρουσίαση αξιόλογων αρχαιολογικών ευρημάτων και ανεκτίμητης αξίας έργα, θα εγκαινιαστούν οι νέες ανακαινισμένες αίθουσες Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Τέχνης στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου (The Art Institute of Chicago), στις 11 Νοεμβρίου, που φέρουν το όνομα: Μαίρη και Εμμανουήλ Τζαχάρη.

Οι αίθουσες-γκαλερί Τζαχάρη θα περιλαμβάνουν 550 έργα. Εκτός από εκθέματα που ανήκουν στο ινστιτούτο-μουσείο του Σικάγου, θα παρουσιαστούν και 150 έργα από ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους οργανισμούς απ’ όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, θα υπάρχουν μαρμάρινα γλυπτά θεών, πορτρέτα αυτοκρατόρων, εκθαμβωτικά κοσμήματα, λαμπερά ασημένια επιτραπέζια σκεύη, πήλινα αγγεία και αρκετά άλλα αντικείμενα.

Επίσης, θα παρουσιαστούν 51 έργα ρωμαϊκής και βυζαντινής τέχνης, δανεισμένα από το Βρετανικό Μουσείο, πολλά από τα οποία για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει στη μέχρι τώρα ιστορία του Ινστιτούτου Τέχνης Σικάγου, στο σχολείο του οποίου η Μαίρη Τζαχάρη έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες και είναι μέλος της Εφορίας του. Με τη δωρεά αυτή αναπαλαιώθηκαν και επεκτάθηκαν οι γκαλερί, που είναι αφιερωμένες στην ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή τέχνη.

Το όνομά τους φέρουν και οι γκαλερί Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης, όπως και το Βυζαντινό Τμήμα, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης.

Ο Εμμανουήλ Τζαχάρης είναι αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ιδρυτής του Ταμείου «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».