Η επεκτεινόμενη απεργία πείνας από εκατοντάδες στελέχη κουρδικών οργανώσεων που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας εντείνει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα της μειονότητας, ώστε να αποφευχθεί μία επανάληψη προηγούμενων παρόμοιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Περίπου 900 κρατούμενοι σε πάνω από 50 φυλακές συμμετέχουν στην διαμαρτυρία, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με κύριο αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης για τον ηγέτη του κουρδικού σκοπού Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στον Μαρμαρά, νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

Οι περισσότεροι από τους απεργούς πείνας έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στο Κόμμα Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), ή σε μία συνεργαζόμενη με αυτό ιρανική παράταξη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΙHD), Οζτούρκ Τουρκντογάν. Τόνισε, επίσης, πως οι απεργοί καταναλώνουν μόνον ζαχαρωμένο και αλατισμένο νερό, όπως και βιταμίνες, προσθέτοντας πως σύντομα η υγεία τους θα αρχίσει να επιδεινώνεται, καθώς η απεργία πείνας έχει εισέλθει στην 42η ημέρα της.

«Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 40ή ημέρα αποτελεί ένα κρίσιμο όριο αφού ενδέχεται να παρουσιασθούν σημάδια μίας μόνιμης βλάβης. Εάν συνεχιστεί στις 70, 80, ή και 90 ημέρες ενδέχεται να υπάρξουν και θάνατοι», προειδοποιεί ο Τουρκντογάν.

Οι διανοούμενοι αυτοί καλούν την Άγκυρα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών πείνας, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα στα δικαστήρια και η κουρδική γλώσσα να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το ΒDP είχε συνομιλίες σχετικά με την απεργία πείνας με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος έχει απλώς συμβολικό ρόλο στην πολιτική ζωή, αλλά όχι με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή με άλλα μέλη της κυβέρνησης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως «παρακολουθεί στενά την απεργία και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».