Η Συρία διέψευσε ότι έχει κάνει χρήση βομβών διασποράς, όπως την κατηγόρησε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα.

Ο συριακός στρατός κατήγγειλε το γεγονός ότι «κάποια μέσα ενημέρωσης που είναι συνένοχα στην αιματοχυσία στη Συρία δημοσίευσαν λανθασμένες πληροφορίες που αναφέρονται στη χρήση βομβών διασποράς εναντίον των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων».

Παράλληλα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο στρατός «δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα». Η HRW κατήγγειλε σήμερα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα βόμβες διασποράς ρωσικής κατασκευής σε κατοικημένες περιοχές.

Παρόμοιες καταγγελίες είχε κάνει η οργάνωση και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επισημαίνοντας ότι οι βόμβες διασποράς, που έχουν απαγορευθεί στις περισσότερες χώρες, χρησιμοποιήθηκαν στις πόλεις Μααράτ, Ταμανέα, Ταφτανάζ και αλ Ταχ.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ένα μέρος του Μεγάλου Τεμένους των Ομεϊάδων του Χαλεπιού, ιστορικού μνημείου της πόλης, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.

Στο εσωτερικού του τζαμιού, το οποίο κατασκευάστηκε τον 8ο αιώνα, έχουν καεί τα χαλιά και το πάτωμα είναι καλυμμένο από ερείπια και σπασμένα γυαλιά.

Τα λείψανα, που σύμφωνα με την παράδοση ανήκουν στον προφήτη Μωάμεθ, μαλλιά και ένα δείγμα οδοντοστοιχία, εκλάπησαν, όπως και κάποια βιβλία, ενώ αντίτυπα του Κορανιού πυρπολήθηκαν ή σκίστηκαν.

Αρχαία, ξύλινα έπιπλα που βρίσκονταν στην αυλή του τζαμιού κάηκαν ολοσχερώς.

Την Κυριακή ο συριακός στρατός έθεσε εκ νέου υπό τον έλεγχό του το τζαμί, μέρος του οποίου είχαν καταλάβει οι εξεγερμένοι το Σάββατο.

Εξάλλου ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διόρισε χθες μια επιτροπή αρμόδια για την αποκατάσταση του τζαμιού, σύμφωνα με το πρακτορείο SANA.