Για έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας του εργαζόμενος για την ενωμένη Ευρώπη, μπορεί να αποτελεί έκπληξη ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι εμπνέεται από ένα πρόσωπο που υπήρξε  ένας από τους πλέον δεινούς επικριτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Independent, ο Μάριο Μοντι χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε στη βρετανική οικονομία η Μάργκαρετ Θάτσερ και την επιτυχία στην επίτευξη εκ βάθρων αλλαγών στη βρετανική κοινωνία στις τρεις θητείες της ως πρωθυπουργού.

Πρώην ευρωπαίος επίτροπος, ο Μάριο Μόντι εκφράζει το θαυμασμό του για την ευρωσκεπτικίστρια Λαίδη Θάτσερ, ενθυμούμενος τη συνάντησή τους στο Μιλάνο, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, που άνοιξε το δρόμο για τη νομισματική ένωση και το ευρώ.

«Μίλησε ευθέως όπως πάντα. Είπε: “Δεν μπορώ ν καταλάβω γιατί οι Ιταλοί ενθουσιάζονται τόσο πολύ με το Μάαστριχτ”. Όταν της εξήγησα τα οφέλη της συνθήκης απάντησε: “Τώρα καταλαβαίνω. Εννοείς ότι θα τους αναγκάσει να κάνουν επιτέλους όλα όσα θα έπρεπε να είχαν κάνει έως τώρα αλλά δεν είχαν τη θέληση”. Και τότε είπε: “Οι Βρετανοί δεν χρειάζονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ γιατί έχουν εμένα”».

Εν αντιθέσει με τους ευρωσκεπτικιστές συντηρητικούς Βρετανούς, ο κ. Μόντι εξακολουθεί και υποστηρίζει θερμά την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισημαίνει την πίστη του στο ενιαίο νόμισμα, παρά την πραγματική απειλή από κρίση χρέους.