Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε ομιλία του στην εθνοσυνέλευση της Σενεγάλης, τάχθηκε υπέρ «της ειλικρίνειας» στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με εκείνες της Αφρικής.

«Η εποχή της Γαλλοαφρικής (Françafrique) παρήλθε: υπάρχει η Γαλλία, υπάρχει η Αφρική, υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Αφρικής, με σχέσεις θεμελιωμένες στο σεβασμό, τη διαφάνεια και την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ολάντ.

Ο όρος που ανέφερε ο Ολάντ περιέγραφε τα δίκτυα κρυφής επιρροής που από την δεκαετία του 1960 καθόριζαν τις πολιτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και τις άλλοτε γαλλικές αποικίες στην Αφρική.

Ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε επίσημα το τέλος της Françafrique. «Δεν ήλθα στην Αφρική για να επιβάλω ένα παράδειγμα, ούτε για να δώσω μαθήματα ηθικής. Θεωρώ τους Αφρικανούς εταίρους και φίλους. Η φιλία δημιουργεί καθήκοντα, το πρώτο από αυτά είναι η ειλικρίνεια. Πρέπει να τα λέμε όλα μεταξύ μας χωρίς παρεμβάσεις αλλά με αξιώσεις», είπε.

Ο Ολάντ, που καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές, τόνισε ότι η Σενεγάλη αποτελεί «παράδειγμα» για την υπόλοιπη Αφρική.