Η πολύπειρη παρουσιάστρια του μη κερδοσκοπικού αμερικανικού ραδιοφωνικού οργανισμού NPR (National Public Radio) έχει συνομιλήσει με πάρα πολλούς κυριολεκτικά ανθρώπους στα 45 χρόνια της στο κουρμπέτι.

Όσα ξέρει η Terry Gross από πρώτες επαφές δεν ξέρει κανείς, κι έτσι είναι η απολύτως κατάλληλη να αποκαλύψει την καλύτερη ατάκα για να σπάει ο πάγος μεταξύ δυο αγνώστων. Και είναι μόλις πέντε λέξεις!

Η παρουσιάστρια του NPR καταφεύγει στη φράση που η τεράστια εμπειρία της έχει υποδείξει ότι δουλεύει σε κάθε περίσταση, σώζοντάς τη από στιγμές αμηχανίας και μακρόσυρτες παύσεις.

Όπως αποκάλυψε λοιπόν πρόσφατα στους «New York Times», το απόσταγμα της σοφίας της είναι ό,τι πιο απλό υπάρχει: «Πες μου για σένα»! Αυτός λέει πως είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκλειδώνεις τον άλλο και να τον γλιτώνεις από την αμηχανία, μιας και είναι κάτι που δεν θα τον φέρει σε δύσκολη θέση ή θα τον κάνει να νιώσει άβολα για κάτι.

Αποφεύγουμε λέει ερωτήσεις του τύπου «τι κάνεις;», «με τι ασχολείσαι;», γιατί αυτό μπορεί να ντροπιάσει κάποιον που είναι άνεργος ή δεν νιώθει άνετα να συζητά τις επαγγελματικές του επιλογές.

Το «πες μου για σένα», αντιθέτως, είναι μια ανοιχτή ερώτηση ουδέτερου περιεχομένου που δουλεύει, ισχυρίζεται, καταπληκτικά σε όλες τις περιστάσεις, από πονηρά ραντεβουδάκια και πάρτι μέχρι συνομιλίες με σημαίνοντα πρόσωπα και συνεντεύξεις με παγκόσμιους ηγέτες.

«Κάνοντας μια γενική ερώτηση, επιτρέπεις στους ανθρώπους να σε οδηγήσουν στο ποιοι είναι», σημειώνει…