Μπορεί, εκτός Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ να μην προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού και συμπάθειας, αλλά στο εσωτερικό της χώρας, το κόμμα της Καγκελαρίου συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Όπως καταδεικνύει μία δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, αυτήν την Κυριακή, οι συντηρητικοί της Μέρκελ θα συγκέντρωναν ποσοστό 39% των ψήφων, δηλαδή δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και ένα ποσοστό που δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν από τον Μάρτιο του 2008.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο ανακοίνωσε ότι ο Πέερ Στάινμπρουκ θα είναι ο υποψήφιός του που θα αντιμετωπίσει την Μέρκελ στις εκλογές του 2013, συγκεντρώνει ποσοστό 31% των ψήφων, δηλαδή έχει πέσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το Σεπτέμβριο.

Στη δημοσκόπηση αυτή που δημοσιεύεται στη Die Welt, οι ερωτηθέντες φάνηκαν διχασμένοι όσον αφορά το είδος του συνασπισμού που επιθυμούν να κυβερνήσει τη Γερμανία. Σε αντίστοιχο ποσοστό (49%) απάντησαν ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός» που θα απαρτίζεται από το CDU και το SPD ή ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων θα ήταν «καλός για τη Γερμανία».

Ωστόσο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%) θέλει μια αλλαγή συνασπισμού μετά τις εκλογές, μετά τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Πτώση παρουσιάζουν στη δημοσκόπηση αυτή οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό 11%, όπως και το FDP, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 4%, το οποίο είναι χαμηλότερο από το 5% που χρειάζεται για να παραμείνει στο κοινοβούλιο.

Μία ποσοστιαία μονάδα χάνει επίσης η Αριστερά (Die Linke), η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 7%, αλλά και το Κόμμα των Πειρατών χάνει έδαφος, συγκεντρώνοντας ποσοστό που ανέρχεται μόνον σε 4%.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε από το ινστιτούτο Infratest μεταξύ της 1ης και της 3ης Οκτωβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.501 ψηφοφόρων.