Στο προσκήνιο της επικαιρότητας στην Ουάσινγκτον ήρθε το κλίμα ανησυχίας και νευρικότητας που επικρατεί στον Λευκό Οίκο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο πριν από μία εβδομάδα, αλλά και την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στο Παρίσι, ο αρνητικός απόηχος της οποίας, εντείνει τη νευρικότητα, σχολιάζει το «Politico».

Πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολίασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως ένα επεισόδιο έντασης που συχνά παρακολουθούν οι τηλεθεατές στις τηλεοπτικές σειρές διαρκείας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην απόλυση της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν.

Η Νίλσεν προκαλεί νευρικότητα και ένταση στον Τραμπ κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ ο ίδιος την χαρακτηρίζει ως «αδύναμη» να ηγηθεί μιας αποτελεσματικής προσπάθειας για την ασφάλεια της νότιας συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ, επισημαίνοντας και τις καθυστερήσεις σε άλλες διαστάσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, που ο ίδιος επιθυμεί να εφαρμόσει.

Οι αλλαγές των προσώπων που δρομολογούνται υπό τη γενικότερη πολιτική ένταση που υπάρχει στον Λευκό Οίκο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές είναι ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν και τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο οποίος είναι στενός πολιτικός σύμμαχος της Νίλσεν.

Ο Κέλι είναι ενδεχόμενο να αντικατασταθεί από τον Προσωπάρχη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πενς, Νικ Άγερς.

Η υποψηφιότητα του Άγερς για την ανάληψη υψηλών καθηκόντων στον Λευκό Οίκο αναδεικνύεται αποφασιστικά κατά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, αλλά και άλλων προσώπων που γνωρίζουν για τις σκέψεις του προέδρου Τραμπ.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το πολιτικό αδιέξοδο προσώπων και καταστάσεων που εδώ και αρκετό καιρό έχει σχεδόν εδραιωθεί στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, μεταφέρθηκε στην Ανατολική Πτέρυγα με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, να ζητάει την αποχώρηση μιας υψηλόβαθμης γυναίκας που είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προκαλώντας δημόσια αντιπαράθεση.

Το γραφείο της πρώτης κυρίας γνωστοποίησε ότι η Μίρα Ρίκαρντελ, Αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υπό τον Τζον Μπόλτον, δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό των υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εφημερίδα «The Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την απόλυση της Ρίκαρντελ, μετά από απαίτηση της Μελάνια και με αφορμή τη σύγκρουση που υπήρξε μεταξύ των δύο γυναικών κατά την πρόσφατη επίσκεψη της πρώτης κυρίας στην Αφρική.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη από το κλίμα έντασης των τελευταίων μηνών που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου και το οποίο προσπάθησε να καλύψει με κάθε τρόπο ο πρόεδρος Τραμπ, ώστε να εκπέμπεται ένα μήνυμα ενότητας προς τα έξω για τις ενδιάμεσες εκλογές της προηγούμενης Τρίτης.

Νωρίτερα χθες, ο Λάρι Κάντλοου, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιτέθηκε κατά του εμπορικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο για τις θέσεις που είχε αναπτύξει στην εφημερίδα WSJ, τασσόμενος υπέρ μιας λιγότερο επιθετικής στάσης κατά της Κίνας. Ο Ναβάρο πήρε τη θέση αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστός για τις θέσεις του υπέρ του εμπορικού προστατευτισμού.

Ο Ναβάρο προσέφερε στον Τραμπ «μία αρνητική υπηρεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάντλοου στο CNBC. «Ο Πίτερ δεν έπρεπε να μιλήσει έτσι. Ήταν από δική του πρωτοβουλία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα στελέχη του Λευκού Οίκου ανέμεναν εδώ και καιρό ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών, μετά την ηρεμία που είχε επικρατήσει στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, αλλά και τη νευρικότητα που προκάλεσε στη συνέχεια, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

Στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος συνέτειναν επίσης η απειλή της έκδοσης κλήσεων προς κατάθεση για τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου και αναφορικά με την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 από την επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, το ενδεχόμενο της έναρξης νέων ερευνών από το ίδιο νομοθετικό σώμα για συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, αλλά και η αρνητική δημοσιότητα των ημερών που ακολούθησαν τις ενδιάμεσες εκλογές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπό το παραπάνω σκηνικό έντασης, όλοι έχουν νευρικότητα, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ καλείται να αναλάβει δράση σε ένα πλαίσιο ευαίσθητων ισορροπιών μεταξύ των στελεχών στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το οποίο επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τη δημόσια εικόνα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε ανάμειξη στις μετακινήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου, ενώ σε μια πρόσφατη τελετή που έγινε στον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε την τοποθέτηση της Νεόμι Ράο στο Εφετείο της Ουάσινγκτον, ώστε να καλυφθεί το κενό από τον διορισμό του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Τόσο σε ιδιωτικές συζητήσεις, όσο και με τις αναρτήσεις του στο Twitter εμφανίζεται νευρικός και έχοντας εμμονή με τα ΜΜΕ, ενώ από την άλλη μεριά οι Δημοκρατικοί, αν και δεν προκάλεσαν ένα «μπλε ρεύμα» στις εκλογές της Τρίτης, φαίνεται να ενισχύουν την θέση τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στην Γερουσία.

Οι εμφανίσεις του Αμερικανού προέδρου έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ ο ίδιος και υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου στοχοποιήθηκαν από τη μήνυση που υπέβαλε το CNN, επικαλούμενο παραβίαση της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Το CNN απαιτεί την αποκατάσταση της άδειας εισόδου στον Λευκό Οίκο για τον ανταποκριτή του Τζιμ Ακόστα.

Το κλίμα έντασης στον Λευκό Οίκο ενισχύθηκε αρνητικά μετά την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στο Παρίσι, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες κράτησαν αποστάσεις από τη ρητορική του, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε κριτική για τον εθνικισμό ενώπιον 70 ηγετών.

Η κίνηση αυτή του Μακρόν θεωρήθηκε ως έμμεση άσκηση κριτικής στις θέσεις που υποστηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο αρνητικός απόηχος της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο Παρίσι είναι βέβαιο ότι τον απασχολεί, καθώς χθες το πρωί αναφέρθηκε πέντε φορές με αναρτήσεις του στο Twitter στον πρόεδρο Μακρόν, στο εμπόριο με τη Γαλλία, αλλά και στην ακύρωση μίας επίσκεψής του σε αμερικανικό κοιμητήριο έξω από το Παρίσι εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, ο Τραμπ κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες για την ακύρωση της επίσκεψής του στο κοιμητήριο, ερχόμενος σε αντίθεση με αυτό που είχε υποστηρίξει η Σάρα Σάντερς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι η επίσκεψη δεν έγινε επειδή ο πρόεδρος Τραμπ δεν ήθελε να προκαλέσει πρόβλημα στην κίνηση των αυτοκινήτων γύρω από την πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Το κλίμα έντασης στον Λευκό Οίκο παραμένει με την αποχώρηση της Νίλσεν να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, ενώ σύμφωνα με μία ρεπουμπλικανική πηγή που βρίσκεται κοντά στο Λευκό Οίκο, η υπουργός αναμένεται να παραιτηθεί ή να αποχωρήσει μέσα στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί η αποχώρησή της, η ίδια θα φύγει από το υπουργείο μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες, όπως συνέβη με την απόλυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.