Με καυστικό τρόπο σχολίασε ο ηγέτης των εθνικιστών και πάλαι ποτέ σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την παρουσία του Τούρκου προέδρου στους εορτασμούς για την 100η επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το sigmalive, ο Μπαχτσελί, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, εγκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμμετοχή του στους εορτασμούς για τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Γαλλία που ήταν η καταστροφή της Τουρκίας, αφού ήταν η αιτία να χάσει τα περισσότερα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας μαζί με την Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την ανατολική Μεσόγειο.

«Η ανακωχή που υπογράφηκε πριν από 100 χρόνια αποτέλεσε το φιρμάνι θανάτου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Εμείς πληρώσαμε το μεγαλύτερο τίμημα. Εμείς βιώσαμε τον μεγαλύτερο πόνο. Εμείς σηκώσαμε το μεγαλύτερο βάρος. Την περίοδο της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κάθε μέρα χάνονταν περίπου 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ μεταξύ 1914-1918 κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι καθημερινές απώλειες αυξήθηκαν κατά 9 φορές. Ήταν μία ολοκληρωτική καταστροφή. Κάθε πέντε μήνες χάναμε μία Γερμανία, κάθε τρεισήμισι μήνες μία Αγγλία και κάθε δύο μήνες μία Ελλάδα», τόνισε ο Μπαχτσελί, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα του πολέμου ήταν η επονείδιστη για την Τουρκία συνθήκη των Σεβρών. «Μας επέβαλαν τη συνθήκη των Σεβρών, αλλά εμείς την αποτινάξαμε με της Λωζάνης», όπως είπε.

«Η δυτική Ανατολία, η Σμύρνη και τα περίχωρά της καθώς και ένα μέρος της Θράκης δόθηκαν στην Ελλάδα. Η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα και ένα μεγάλο μέρος της Μεσογείου και του Αιγαίου δόθηκαν στους Ιταλούς. Τι γιορτάζουμε εμείς με τη συμφωνία ανακωχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου;», αναρωτήθηκε ο ηγέτης των εθνικιστών για να συμπληρώσει: «Α καλό ήταν που χάσαμε την Αυτοκρατορία μας; Αυτό θα λέμε;».