Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, ο εθνικιστής Αρτούρ Μας, δήλωσε σήμερα πως «έφτασε η ώρα» να ασκήσει η συγκεκριμένη πλούσια Αυτόνομη Περιφέρεια της βορειοδυτικής Ισπανίας «το δικαίωμά της για αυτοδιάθεση».

Σε ομιλία του στο τοπικό Κοινοβούλιο και μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Νοεμβρίου, ο Μας υποστήριξε πως είναι πια ώρα οι Καταλανοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους με τρόπο δημοκρατικό, ειρηνικό και εποικοδομητικό.

Από την πλευρά της η Μαδρίτη μέσω της υπουργού Υγείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Ισότητας Άνα Μάτο δήλωσε αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών πως «αυτές τις στιγμές η Καταλονία και η Ισπανία εκείνο που έχουν ανάγκη είναι η σταθερότητα, η συμφωνία και η σύμπνοια πάντων προκειμένου να βγούμε από την κρίση».

«Εκείνο που χρειάζονται λιγότερο είναι μία εκλογική αναμέτρηση που θα εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα», τόνισε η Μάτο σε ομιλία της στη Γερουσία και ερωτηθείσα εάν ανέμενε την απόφαση του Μας, απάντησε «η αλήθεια είναι πως όχι».