Σε μία σοβαρή δίνη βίας εισέρχεται η σύρραξη στη Συρία καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους κατά των αμάχων, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Ρομπέρ Σερί.

Ο ΟΗΕ διαπίστωσε επίσης «σοβαρές συνέπειες» από τη σύρραξη και στις γειτονικές χώρες της Συρίας. «Η βία και οι κατακρεουργήσεις συνεχίζουν να επεκτείνονται εξαιτίας μίας επικίνδυνης στρατικοποίησης της σύρραξης», τόνισε ο Σερί.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πλήττουν κυρίως τις μεγάλες πόλεις. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εντείνει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς ενάντια σε ζώνες αμάχων με βαρέα όπλα, άρματα μάχης και εναέρια μέσα», ανέφερε επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Η κατάσταση είναι εξίσου «τεταμένη» και στην μεθόριο μεταξύ της Συρίας και του βορείου Λιβάνου, όπου έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί, τονίζει ο Σερί.

Την ίδια στιγμή, η «ομάδα επαφών», που απαρτίζουν η Αίγυπτος, το Ιράν, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, διασκέπτεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Καΐρου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σημείωσε πως η Σαουδική Αραβία, η οποία συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα σε μία προπαρασκευαστική διάσκεψη, θα απουσιάζει στη σημερινή σύνοδο, αλλά θα παρίσταται στις μελλοντικές συναντήσεις τους.