Εκ νέου θα καταφύγει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας την οποία κατηγορεί για παράνομες επιδοτήσεις στον τομέα των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών τους, κατά την προεκλογική του περιοδεία στο Οχάιο.

Το Οχάιο στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του στην αυτοκινητοβιομηχανία και είναι μια πολιτεία που παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι το Πεκίνο παραβιάζει την εμπορική νομοθεσία επιβάλλοντας τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων.

Η ανακοίνωση του Ομπάμα στο Οχάιο εν μέρει έχει στόχο να αντικρούσει τις κατηγορίες του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος επικρίνει συχνά τον αμερικανό πρόεδρο για δειλία απέναντι στο Πεκίνο, οικονομικό εταίρο των ΗΠΑ και γεωπολιτικό ανταγωνιστή τους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε κινήσει στις αρχές Ιουλίου δικαστική διαδικασία κατά των άδικων τελωνειακών δικαιωμάτων που εφαρμόζει η Κίνα στις αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων.