Αυτή την εβδομάδα αναμένονται να επαναληφθούν οι συνομιλίες του Λονδίνου με τον Ισημερινό σχετικά με την τύχη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Andes.

Ο Πατίνιο αντέδρασε με τη δήλωση αυτή στην έκκληση του βρετανού ομολόγου του, του Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος κάλεσε τη Δευτέρα το Κίτο σε νέες συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πατίνιο υπογράμμισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είχε δηλώσει πως θα επαναλάβει το διάλογο για τον Ασάνζ. «Συνεπώς θα το πράξουμε αυτές τις μέρες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το πρακτορείο Andes τόνισε πως μετά το γραπτό μήνυμα του Χέιγκ προς τους βρετανούς βουλευτές, η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση στην οποία υπογράμμιζε πως στο κείμενο «λαμβάνονταν υπόψη μόνο μερικά από τα ζητήματα που είναι σχετικά με τη υπόθεση Ασάνζ».

«Η πιο σημαντική παράλειψη αφορά μια επόμενη έκδοση προς μια τρίτη χώρα, ειδικότερα τις ΗΠΑ», πρόσθεσε το Andes επικαλούμενο την κυβερνητική ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισημερινού στο Λονδίνο είχε εξηγήσει στην αρχή της εβδομάδας πως το Κίτο «θα ήθελε ακλόνητες εγγυήσεις από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης που θα επιτρέψουν να εξασφαλιστεί πως ο κ. Ασάνζ δεν θα υποστεί την ίδια τύχη με τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ», τον αμερικανό στρατιώτη που κατηγορείται για διαρροές στον ιστότοπο WikiLeaks και πρόκειται να δικαστεί από στρατοδικείο.