Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα πως έχει στα χέρια του ένα αντίτυπο του βιβλίου ενός πρώην μέλους των επίλεκτων ομάδων καταδρομών του Ναυτικού (SEALs) που συμμετείχε στην επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, προσθέτοντας πως θα εξετάσει το περιεχόμενό του πριν από την προσεχή κυκλοφορία του.

Το βιβλίο δεν είχε λάβει εκ των προτέρων την άδεια από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές για να κυκλοφορήσει, γεγονός που ήγειρε υπόνοιες ότι ο συγγραφέας του ενδέχεται να αντιμετωπίσει έρευνα και πιθανώς δίωξη.

«Έχουμε εξασφαλίσει ένα αντίτυπο και το εξετάζουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουίτμαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το βιβλίο «Μία Δύσκολη Ημέρα: Ο απολογισμός από πρώτο χέρι της αποστολής που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», γράφηκε έναν πρώην στρατιώτη με το ψευδώνυμο Μαρκ Όουεν, με τη συνδρομή της πέννας του δημοσιογράφου Κέβιν Μάουρερ. Επρόκειτο να κυκλοφορήσει ανήμερα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η κυκλοφορία του επισπεύσθηκε για την 4η Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ο Μπιν Λάντεν ήταν άοπλος όταν τον βρήκαν οι SEALs στην επιδρομή τους στην κατοικία του στο Πακιστάν τον Μάιο του 2011, αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης που εξασφάλισαν αντίτυπα του βιβλίου.

Μάλιστα, ο συγγραφέας αποκαλύπτει πως ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι μόλις πρόβαλε για να κοιτάξει έως από την πόρτα του δωματίου του, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας Τόμι Βίτορ δήλωσε πως δεν έχει να κάνει σχόλια για το βιβλίο και αρκέστηκε να προσθέσει: «Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα τη νύκτα που αποδόθηκε δικαιοσύνη στον Οσάμα Μπιν Λάντεν: ‘εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους άνδρες που εξετέλεσαν την αποστολή αυτή, διότι έδωσαν παράδειγμα επαγγελματισμού, πατριωτισμού και απαράμιλλου θάρρους σε όλους όσοι υπηρετούν τη χώρα μας’».

Σήμερα ο πρώην καταδρομέας αντιμετωπίζει και απειλές κατά της ζωής του, πέραν του κινδύνου να του ασκηθούν διώξεις. Στρατιωτικές πηγές έχουν τονίσει πως οι ένοπλες δυνάμεις θα ασκήσουν μήνυση εναντίον όποιου εκθέτει ευαίσθητες πληροφορίες, που θα μπορούσαν να βλάψουν το στρατιωτικό δυναμικό.