Μία νέα περιγραφή για την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αμποταμπάτ, η οποία, όπως γνωρίζουμε έως σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, υποστηρίζει πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ήταν άοπλος και ήδη νεκρός όταν οι στρατιώτες εισέβαλαν στο καταφύγιό του στο Πακιστάν.

Στο βιβλίο «No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama bin Laden» ο συγγραφέας γράφει ως Mark Owen, μέλος των ειδικών δυνάμεων που είδε τον Μπιν Λάντεν να πεθαίνει το Μάιο του 2011.

Αντίγραφο του βιβλίου βρίσκεται στη διάθεση της Huffington Post και αναφέρει πως η αποστολή στο Πακιστάν δεν εξελίχθηκε όπως γνωρίζουμε.

Ο Owen έγραψε όπως ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων είδε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, μπαίνοντας σκυμμένος μέσα στο δωμάτιό του, ενώ οι στρατιώτες ακολουθούσαν. «Είμαστε πέντε βήματα μακριά όταν άκουσα πυροβολισμούς με σιγαστήρα. Δεν μπορούσα από τη θέση που βρισκόμουν να καταλάβω αν είχε χτυπηθεί ο στόχος. Ο άνδρας εξαφανίστηκε μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο».

Ενώ πολλές αναφορές των ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Λάντεν ήταν οπλισμένος και δεν είχε την πρόθεση να παραδοθεί, ο στρατιώτης έγραψε πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ζούσε τις τελευταίες τους στιγμές.

Ο Owen αναφέρει πως ενώ ο Μπιν Λάντεν πέθαινε, ο ίδιος και άλλος ένας κομάντο στόχευσαν στο στήθος του και τον πυροβόλησαν πολλές φορές. Οι σφαίρες τον διαπέρασαν κάνοντας το σώμα του να χτυπιέται στο πάτωμα μέχρι που έμεινε άψυχο κι ακίνητο.

Την ώρα που φωτογράφιζαν τη σορό του Λάντεν, στο δωμάτιο βρέθηκα δύο όπλα αλλά κανένα δεν ήταν γεμάτο.

«Δεν είχε καν προετοιμάσει κάποια άμυνα. Δεν είχε πρόθεση για μάχη. Για δεκαετίες ζητούσε από όσους τον ακολουθούσαν να φορούν γιλέκα με εκρηκτικά ή να κατευθύνουν αεροπλάνα μέσα σε κτήρια, αλλά εκείνος δεν σήκωσε καν το όπλο του», έγραψε ο Owen.

Το βιβλίο επρόκειτο να βγει στις προθήκες την 11η Σεπτεμβρίου αλλά τελικά θα κυκλοφορήσει επτά ημέρες νωρίτερα.

Ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις καθώς αποκαλύφθηκε πως το Πεντάγωνο, η CIA και ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ακόμα και ο Λευκός Οίκος, φαίνεται πως δεν είχαν ιδέα για τη συγγραφή του.

Η αυτοβιογραφική περιγραφή μπορεί επίσης να φτάσει μέχρι τη μεγάλη οθόνη καθώς ήδη ο σκηνοθέτης Steven Spielberg συνάντησε τον απόστρατο κομάντο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να γίνει η εμπειρία του ταινία.

Ωστόσο το έργο φέρνει στον Owen και ανεπιθύμητη «δημοσιότητα». Το όνομα και η φωτογραφία του αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα της Αλ Κάιντα με τη σημείωση: «το σκυλί που σκότωσε τον μάρτυρα Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται ο στρατός να κινηθεί νομικά κατά οποιουδήποτε δημοσιοποιεί απόρρητες πληροφορίες που μπορούν να πλήξουν τα στρατεύματα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του βιβλίου κυκλοφόρησε και το πραγματικό όνομα του συγγραφέα. Σύμφωνα με τον FoxNews.com και το Associated Press, πρόκειται για τον 36χρονο στρατιώτη Matt Bissonnette που αποχώρησε από την ενεργό δράση λίγο μετά την επιχείρηση στο Πακιστάν.  Η Daily Mail δημοσίευσε τη φωτογραφία του με μωσαϊκό.