Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη στάση της Τεχεράνης όσον αφορά στη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ειδικότερα, ο γάλλος πρόεδρος κατέθεσε σήμερα την εκτίμηση του πως «η σοβαρότερη αβεβαιότητα αφορά τον κίνδυνο από τη διάδοση των πυρηνικών όπλων», κρίνοντας «απαράδεκτο» το ενδεχόμενο να μπορέσει το Ιράν να αποκτήσει μία των ημερών πυρηνικά όπλα και απείλησε πάλι την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις.

Οι αβεβαιότητες αυτές πηγάζουν «τόσο από τους δικαιολογημένους φόβους που μία τέτοια διάδοση μπορεί να εμπνεύσει, όσο και από τις εύλογες προληπτικές αντιδράσεις που η ίδια δύναται να προκαλέσει, απειλώντας άμεσα την ειρήνη», τόνισε ο Ολάντ απευθυνόμενος στους Γάλλους πρεσβευτές ανά τον κόσμο, που συναντήθηκαν στο Παρίσι για την ετήσια συνδιάσκεψή τους.

«Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δίχως αξιόπιστους ειρηνικούς σκοπούς, συνιστά μία απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής», τόνισε ο Ολάντ.

«Και αυτό που είναι ακόμη πιο απαράδεκτο είναι ότι πρόκειται για ένα έθνος που σε σταθερή βάση κάνει δηλώσεις με τις οποίες καλεί άμεσα στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε.

«Θα ήταν απαράδεκτο να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα και η χώρα αυτή οφείλει να συμμορφωθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις», οι οποίες απορρέουν από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε την άποψη υπέρ μίας διπλωματικής λύσης στην κρίση με το Ιράν. Αλλά προειδοποίησε πως «όσο το Ιράν δεν απαντήσει σε όλα τα εκκρεμή ερωτήματα (για το πυρηνικό πρόγραμμά του) και δεν συμμορφωθεί προς τη διεθνή νομιμότητα, είναι ευθύνη της Γαλλίας να εντείνει ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης».