Γερμανικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε άδεια για την παράδοση στο Βέλγιο ενός Ιρανού διπλωμάτη ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον μιας συγκέντρωσης αντιπολιτευόμενης ιρανικής ομάδας στη Γαλλία.

«Για το άτομο που διώκεται δεν μπορεί να υπερισχύσει η διπλωματική ασυλία επειδή βρισκόταν σε πολυήμερη άδεια εκτός της χώρας υποδοχής του, της Αυστρίας, και δεν μετακινείτο ανάμεσα στη χώρα υποδοχής και τη χώρα καταγωγής του (ή το αντίστροφο)», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο, διευκρινίζοντας πως η απόφαση φέρει ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου.

Στις 2 Ιουλίου, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία είναι αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας, είχε ανακοινώσει ότι ματαίωσε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης, την προπαραμονή στη Βιλπέντ, στην περιοχή του Παρισιού, εναντίον της μεγάλης ετήσιας συγκέντρωσης της CNRI, της οντότητας που καλύπτει τους Μουτζαχεντίν του λαού (ΜΕΚ, αντιπολίτευση).

Ένα ζευγάρι Βέλγων ιρανικής καταγωγής είχε συλληφθεί την ίδια ημέρα, 30 Ιουνίου, στην περιοχή των Βρυξελλών, καθώς στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν περίπου 500 γραμμάρια της εκρηκτικής ουσίας TATP.

Ένας Ιρανός διπλωμάτης τοποθετημένος στη Βιένη, που παρουσιάστηκε από τη CNRI ως «εντολέας» της επίθεσης με το όνομα Ασαντολάχ Ασαντί, είχε συλληφθεί στη Γερμανία μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για την παράδοσή του στη βελγική δικαιοσύνη.

Ένας τέταρτος ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη στη Γαλλία, παραδόθηκε στη γαλλική δικαιοσύνη στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Γαλλία και το Ιράν την ώρα που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.