Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι παρασημοφόρησε σήμερα τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι Άναν, τους οποίους αποστράτευσε αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Ταντάουι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός Άμυνας του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για 20 χρόνια και είχε αναλάβει επικεφαλής της Αιγύπτου μετά την εκδίωξη πέρυσι του Μουμπάρακ από την εξουσία, χαιρετάει και χαμογελάει στον Μόρσι κατά την παρασημοφόρησή του, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Οι δύο άνδρες παρουσιάζονται στη συνέχεια να έχουν μια θερμή χειραψία.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες από την παρασημοφόρηση του Σάμι Άναν.

Η απόφαση για την αποστράτευσή τους έδωσε έδαφος σε εικασίες για μια αναμέτρηση του Μόρσι με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και σύμφωνα με πληροφορία, η οποία διαψεύστηκε, οι στρατηγοί βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα ωστόσο με σελίδα στο Facebook, οι συντάκτες της οποίας πρόσκεινται στις ένοπλες δυνάμεις, οι αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αποτελούν ένα «φυσικό στάδιο».

«Έχει έρθει ώρα μια νέα γενιά διοικητών των ενόπλων δυνάμεων να αναλάβει την ιερή ευθύνη για την προστασία του έθνους από κάθε απειλή», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα αυτή.