Η τροπική καταιγίδα «Ερνέστο» που κατευθύνεται προς χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό ενισχύθηκε και έγινε κυκλώνας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Οι άνεμοι φτάνουν μέγιστη ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα.

Γύρω στις 18:00 GMT, ο «Ερνέστο» βρισκόταν περίπου 295 χλμ. ανατολικά της μεξικανικής πόλης Τσετουμάλ, που βρίσκεται στο Γιουκατάν, και κινείτο με 22 χλμ. την ώρα με κατεύθυνση δυτικά-βορειοδυτικά. Πλέον θεωρείται κυκλώνας κατηγορίας 1 στην κλίμακα Saffir-Simpson, η οποία έχει πέντε βαθμούς, ανακοίνωσε το NHC.

Με την αλλαγή κατηγορίας, ο «Ερνέστο» έγινε ο δεύτερος κυκλώνας της εποχής στον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο πριν πλήξει τη χερσόνησο του Γιουκατάν, όπου οι μεξικανικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα σε πλήρη θερινή τουριστική περίοδο.

Παρόμοια μέτρα ελήφθησαν κατά μήκος των ακτών του Μπελίζ και στο βορειοανατολικό Μεξικό, στα θέρετρα του Κανκούν και του Κοζουμέλ.

Ο «Ερνέστο» αναμένεται να φθάσει στο Γιουκατάν σήμερα το βράδυ ή το πρωί της Τετάρτης.

Ο «Κρις» ήταν τον Ιούνιο, ο πρώτος κυκλώνας της εποχής στον Ατλαντικό, αλλά δεν προκάλεσε καμία ζημιά, καθώς παρέμεινε στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών του Καναδά.