Στάθηκε ακίνητος μαζί με την κόρη του στην Αίθουσα Μνήμης στο μνημείο του ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ, στην Ιερουσαλήμ. Κατέθεσε στεφάνι και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Ποτέ Ξανά». Χαρακτήρισε «τρελό» τον Χίτλερ και σε ομιλία του ζήτησε συγγνώμη από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το προσβλητικά του σχόλια.

Πριν δύο χρόνια είχε δηλώσει ότι «Αν η Γερμανία είχε Χίτλερ, οι Φιλιππίνες έχουν εμένα», ότι «θα ήμουν χαρούμενος να σφάξω τρία εκατομμύρια τοξικομανείς στις Φιλιππίνες με τον τρόπο που ο Χίτλερ έσφαξε έξι εκατομμύρια Εβραίους» και αποκάλεσε εκτός από τον πάπα και τον Ομπάμα «π**τάνας γιους».

Από την  Κυριακή, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψή στο Ισραήλ. Σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς τουρισμού, εργασίας και άμυνας.

Το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψης Ντουτέρτε θα παρακολουθείται στενά από τα μέσα ενημέρωσης, σε ένα προφανές μέτρο προφύλαξης ενάντια σε πιθανά ατοπήματα ενός προέδρου, οι πολιτικές πάταξης του εγκλήματος στη χώρα και η ρητορική του έχουν προκαλέσει ανατριχίλα στο εσωτερικό και εξωτερικό.

«Μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για ειρήνη. Μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τους ανθρώπους. Αλλά επίσης μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος να μην επιτρέπουμε σε μια οικογένεια να διαλύεται από εκείνους που έχουν ανήθικες ιδεολογίες», δήλωσε ο Ντουτέρτε, σε μια προφανή αναφορά του σε διακινητές ναρκωτικών.

Από την έναρξη της αιματηρής επιχείρησης κατά των ναρκωτικών που έχει εξαπολύσει ο Φιλιππινέζος πρόεδρος από τον Ιούνιο του 2016, οπότε ανέλαβε την προεδρία, περισσότεροι από 4.400 φερόμενοι χρήστες και διακινητές ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί από πυρά των αστυνομικών, ενώ χιλιάδες ακόμη από άγνωστους ένοπλους.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τριπλάσιος και ότι κάποιοι από τους φόνους ήταν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Η αστυνομία αρνείται τις κατηγορίες.

«Ας μάθει ο κόσμος το μάθημα από αυτή την φρικώδη και αδαή περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Ας παραμείνουν οι καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ανοιχτές. Και ο νους όλων των ανδρών και των γυναικών να μάθουν να συνεργάζονται για ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους που διώκονται».

«Δεν μπορώ να φανταστώ μια χώρα να υπακούει έναν τρελό ηγέτη. Και δεν το χωρά ο νους μου το θέαμα του ανθρώπινου είδους σε ένα φονικό ξέσπασμα να δολοφονεί γέρους άνδρες, γυναίκες και παιδιά».

«Υπάρχει πάντα ένα μάθημα από το οποίο μπορεί να διδαχτούμε. Οι δεσπότες και οι ηγέτες που δείχνουν παραφροσύνη θα πρέπει να τους ξεφορτωνόμαστε», είπε ο 73χρονος ηγέτης.

Ο Φιλιππινέζος ηγέτης ζήτησε συγγνώμη για τον προσβλητικό χαρακτηρισμό που είχε κάνει το 2016 στον Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μανίλας βελτιώθηκαν από τότε που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα ο «καλός φίλος» Ντόναλντ Τραμπ, όπως τον αποκάλεσε, με τον οποίο «βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», όπως είπε.

«Θα ήταν πρέπον σήμερα να πω στον κύριο Ομπάμα που τώρα είναι ένας πολίτης ότι ζητώ συγγνώμη για εκείνα τα λόγια», τόνισε σε μια ομιλία του σε μια κοινότητα Φιλιππινέζων στη Χεβρόνα.

Πριν αφιχθεί την Κυριακή στο Ισραήλ ο Ντουτέρτε, σε ερώτηση για τον μεγάλο αριθμό βιασμών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, πόλη Νταβάο, απάντησε: «Λένε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα βιασμού στο Νταβάο. Όσο υπάρχουν τόσες πολλές ωραίες γυναίκες, τότε θα υπάρχουν και πολλά κρούσματα βιασμού».