Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον γευμάτισε σήμερα με τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα στο χωριό Κούνου, όπου έχει αποσυρθεί ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας.

Η Κλίντον και ο 94χρονος Μαντέλα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, συνομίλησαν πριν από το γεύμα. Εξαιτίας της εύθραυστης υγείας του, τα τελευταία χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σπάνια έχει συναντήσεις με αξιωματούχους.

Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο ήταν χαλαρή στο Κούνου, ενώ η ηρεμία του χωριού όπου πέρασε την παιδική του ηλικία ο Μαντέλα δεν διαταράχθηκε παρά μόνο από την παρουσία μερικών αστυνομικών και δημοσιογράφων.

«Ο Μαντίμπα δεν εκπροσωπεί μόνο όσα είναι καλά στον κόσμο, αλλά είναι και ένας στενός φίλος της υπουργού, στο πλάι του οποίου (η Κλίντον) έμαθε πολλά», εξήγησε ένα μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας χρησιμοποιώντας το όνομα της φυλής του Μαντέλα.

Ο Μαντέλα αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2004 και πλέον μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του Γιοχάνεσμπουργκ και του Κούνου.Τον Αύγουστο του 2009 η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «εμπνεύστηκε» από τη συνάντησή της με τον τιμηθέντα με βραβείο Νόμπελ Μαντέλα, χαιρετίζοντας την «πειθαρχία» του τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή στη διάρκεια του Απαρτχάιντ.

Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σύζυγος της Χίλαρι Κλίντον, Μπιλ, ήταν η τελευταία προσωπικότητα που επισκέφθηκε τον Μαντέλα στις 17 Ιουλίου, μία ημέρα πριν τα 94α γενέθλιά του.

Η Κλίντον, που έφτασε χθες Κυριακή βράδυ στη Νότια Αφρική, αναμένεται να παραμείνει στη χώρα μέχρι την Πέμπτη και να επισκεφθεί το Γιοχάνεσμπουργκ, την Πρετόρια και το Καπ. Η Ουάσινγκτον είναι η δεύτερη σημαντικότερη εμπορική εταίρος της Νότιας Αφρικής μετά την Κίνα και ο τρίτος άμεσος ξένος επενδυτής στη χώρα μετά τη Βρετανία και την Ολλανδία.