Ο σύρος πρωθυπουργός Ριγιάντ Χιτζάμπ αυτομόλησε στην Ιορδανία, όπως επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπός του, ωθώντας την κυβέρνηση της Συρίας να ανακοινώσει ότι παύθηκε και ότι αντικαταστάθηκε από έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Χιτζάμπ, ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη γενοκτονία που όπως είπε διαπράττει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πρόσθεσε ότι προσχωρεί στην «επανάσταση» εναντίον του.

«Ανακοινώνω σήμερα την αυτομόλησή μου από το δολοφονικό και τρομοκρατικό καθεστώς και ανακοινώνω ότι εντάσσομαι στις τάξεις της επανάστασης για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ανακοινώνω ότι από σήμερα είμαι ένας στρατιώτης σε αυτή την ευλογημένη επανάσταση» σε με μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του που μεταδόθηκε από το αλ Τζαζίρα.

Η αυτομόληση του ανώτατου αυτού κυβερνητικού στελέχους χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη έπειτα από 17 μήνες εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και ένα βαρύ πλήγμα για τον ίδιο, καθώς ο Χιτζάμπ ανήκε στο στενό κύκλο των συνεργατών του.

Ταυτόχρονα, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι διόρισε τον ως τώρα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όμαρ Γαλαουάντζι επικεφαλής μιας προσωρινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, που ανέφερε πως «παύθηκε» ο πρωθυπουργός Χιτζάμπ.

Το αλ Τζαζίρα μετέδωσε παράλληλα ότι τρεις ακόμα υπουργοί, πέραν του πρώην πρωθυπουργού, αυτομόλησαν.Το συριακό υπουργείο Πληροφόρησης αρνήθηκε να σχολιάσει ως τώρα την αυτομόληση του πρωθυπουργού.