Σε νέες στρατιωτικές ασκήσεις προχώρησε σήμερα ο τουρκικός στρατός στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυραύλων εδάφους-αέρος Stinger μετακινήθηκαν προς το μεθοριακό φυλάκιο του Εντζουπινάρ στην επαρχία Κιλίς. Σύμφωνα με το πρακτορείο οι ασκήσεις στα σύνορα θα συνεχιστούν περιοδικά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Παρόμοιες ασκήσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες στη Νουσαϊμπίν της επαρχίας Μαρντίν και στο Σουρούτς, μια κοινότητα της επαρχίας Σανλιούρφα που συνορεύει με τη Συρία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ότι έχει παραχωρήσει πολλές περιοχές της βόρειας Συρίας στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) με σκοπό να βλάψει τα τουρκικά συμφέροντα. Προειδοποίησε ότι η Άγκυρα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της να καταδιώξει τα μέλη του PKK ή του «αδελφού» συριακού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Οι στρατιωτικές ασκήσεις θεωρούνται επίδειξη δύναμης απέναντι στη Δαμασκό, πρώην σύμμαχο της Τουρκίας με την οποία όμως οι σχέσεις εντάθηκαν μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.