Μετά από έξι ημέρες, βρέθηκε τελικά ο επίλογος για το σίριαλ με τους πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» στο πλοίο της Ιταλικής Ακτοφυλακής Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνια.

Οπως ανακοίνωσε το γραφείου του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, 100 μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί από τους Καθολικούς Επισκόπους της χώρας, ενώ 40 από αυτούς θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και την Ιρλανδία.

Παρά το γεγονός ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο μπόρεσαν τελικά να αποβιβαστούν στην ξηρά, ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, από τους δεκαέξι διασωθέντες, τρεις πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Επίσης, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρέθηκε λύση και ότι οι μετανάστες πάνω στο Diciotti μπόρεσαν να αποβιβαστούν και να λάβουν τις φροντίδες που χρειάζονται», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επί του θέματος, για να σημειώσει πως αυτό επετεύχθη «χάρη στην αλληλεγγύη πέραν των συνόρων και των κοινοτήτων».

«Αλλά», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, «δεν μπορούμε πάντα να περιμένουμε αυτού του είδους την αλληλεγγύη και την καλή θέληση. Χρειάζεται να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα», σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την Παρασκευή, αντιπρόσωποι 12 κρατών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν πιθανές πιο μακροπρόθεσμες λύσεις στη μεταναστευτική κρίση, ιδίως ως προς την ανακατανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες. Αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε αποφάσεις.