Γαλλία (2): Ο Άσαντ δέχεται να αποχωρήσει, αλλά κατά πολιτισμένο τρόπο, σύμφωνα με τον ρώσο πρεσβευτή στη Γαλλία. Διαψεύδει η Δαμασκός

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ «δέχεται να αποχωρήσει, αλλά κατά πολιτισμένο τρόπο», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Radio France Internationale.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Συρίας ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στο Παρίσι «στερούνται κάθε στοιχείου αλήθειας». Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δηλώσεις είναι «αβάσιμες».

Στην ερώτηση «Δεν πιστεύετε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι πλέον σήμερα καταδικασμένος να πέσει και ότι αυτό δεν αποτελεί πλέον παρά θέμα χρόνου;», ο ρώσος διπλωμάτης απάντησε: «Προσωπικά, συμμερίζομαι την άποψή σας. Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο γι΄ αυτόν να παραμείνει έπειτα από ό,τι έχει συμβεί».

Στις 30 Ιουνίου, το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη “προέβλεπε τη μετάβαση προς ένα δημοκρατικότερο καθεστώς” και αυτό το ανακοινωθέν έχει γίνει δεκτό από τον Άσαντ, είπε ο Ορλόφ.

«Ο Άσαντ όρισε εκπρόσωπό του στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για τη μετάβαση αυτή. Δηλαδή, δέχεται να αποχωρήσει. Αλλά να αποχωρήσει με πολιτισμένο τρόπο», σχολίασε ο ρώσος πρεσβευτής.

Ο ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη σύρραξη» στη Συρία και πρέπει «να βρεθεί ένα δρόμος μέσω διαπραγματεύσεων».