Είναι μία εικόνα που οι μεγαλύτερες γενιές πίστευαν πως δεν θα έβλεπαν ποτέ ξανά στο Λονδίνο: Στρατιώτες εγκατέστησαν χθες σε έξι σημεία σε κτήρια κατοικιών και χώρους πρασίνου της βρετανικής πρωτεύουσας πυραύλους εδάφους-αέρος, κάτι που οι Λονδρέζοι δεν είχαν ξαναδεί από… τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δύο εβδομάδες απομένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας σε καιρό ειρήνης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Ο βρετανικός στρατός άρχισε να εγκαθιστά πυραυλικά συστήματα σε έξι σημεία εκ των οποίων το πιο αμφιλεγόμενο είναι αυτό στον πύργο Fred Wigg στην περιοχή Leytonstone στο ανατολικό Λονδίνο.

Οι κάτοικοι ηττήθηκαν στον αγώνα τους η δικαιοσύνη να επανεξετάσει την απόφαση εγκατάστασης αμυντικών συστημάτων κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους.

Οι ένοικοι φοβούνται πως η κίνηση αυτή μπορεί να τους κάνει στόχο τρομοκρατικής ενέργειας αλλά οι επικεφαλής του τομέα ασφάλειας λένε πως δεν υπάρχει απειλή και πως η τοποθέτηση των πυραύλων έγινε αναλογικά.
Το σχέδιο ασφαλείας περιλαμβάνει ένα ελικοπτεροφόρο αγκυροβολημένο στον Τάμεση και τζετ και ελικόπτερα σε ετοιμότητα στις βάσεις τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει την αρμοδιότητα να διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το σύστημα και να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος στον βρετανικό εναέριο χώρο εάν θεωρηθεί ύποπτο για εκτέλεση επίθεσης αυτοκτονίας.

Δείτε τις φωτογραφίες