Θετικά βλέπει το ενδεχόμενο της διοργάνωσης μιας διεθνούς συνόδου για τη Συρία η Μόσχα, όπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο Μπογκντάνοφ έκανε την δήλωση την ώρα που οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονταν στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στην χώρα τους.

«Από την πλευρά μας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα χαιρετίζαμε την διοργάνωση μιας τακτικής συνεδρίασης μιας “ομάδας δράσης” στη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε κατάλληλη την διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι δήλωσε ο Μπογκντάνοφ.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός κοινός απεσταλμένος για τη Συρία του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν πρέπει να αποτελεί «μέρος της λύσης» στη συριακή κρίση, ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες διεξάγονταν την ώρα που δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία έπληξαν το βόρειο Λίβανο, όπου χιλιάδες Σύροι έχουν βρει καταφύγιο πυροδοτώντας φόβους ότι η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί στη γειτονική χώρα.

«Η παρουσία μου εδώ αποδεικνύει ότι θεωρώ πως το Ιράν μπορεί να έχει έναν θετικό ρόλο και επομένως να αποτελέσει μέρος της λύσης της συριακής κρίσης», είπε ο Ανάν στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι αντίθετες στο να διαδραματίσει το Ιράν, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έναν ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία. Ο Άναν δήλωσε ότι μιλάει μόνο για τον εαυτό του. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν τις χθεσινές συνομιλίες που είχε με τον Άσαντ χαρακτηρίζοντάς τες «εποικοδομητικές».

Ο Ανάν πρόκειται να συναντήσει τον Σαϊντ Τζαλιλί, γενικό γραμματέα του Εθνικού Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ δεν είναι σαφές αν θα συναντήσει και τον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ.

Τα επεισόδια βίας μαίνονται σε ολόκληρη τη Συρία και κυρίως στις περιοχές Χομς και Ιντλίμπ, σύμφωνα με ακτιβιστές. Ρουκέτες που έπληξαν τις περιοχές αλ Ραστάν και Χαλιντίγια προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων, ανέφερε η ίδια πηγή.