Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, ο οποίος έχει αναλάβει να εισηγηθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση έφτασε σήμερα στο Ιράν, χώρα που αποτελεί στενό σύμμαχο της Συρίας.

Ο Άναν προερχόταν από τη Δαμασκό, όπου συζήτησε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μια νέα “προσέγγιση” του συριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αλάμ ο Άναν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σαΐντ Τζαλιλί. Αύριο Τρίτη Άναν και Σαλεχί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Είμαι εδώ για να συζητήσω την κατάσταση στη Συρία και για να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να ρυθμίσουμε την κατάσταση. Όπως γνωρίζετε, τον περασμένο μήνα στη Γενεύη έγινε μια σύνοδο της Ομάδας Δράσης για τη Συρία», είπε ο Άναν κατά την άφιξή του στην Τεχεράνη.

Ο Άναν έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να συμμετάσχει το Ιράν στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, όμως το αίτημά του βρίσκει αντίθετους Αμερικανούς και Ευρωπαίους.