Ξανάρχισε σήμερα η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ).

«Θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο αρμόδιος δικαστής κατά την επανάληψη της δίκης στο δικαστήριο της Χάγης.

Οι δικαστές θα ακούσουν σήμερα το απόγευμα τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας, τον Έλβεντιν Πάσιτς, έναν Μουσουλμάνο, ο οποίος επέζησε της εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες περίπου 150 ατόμων το Νοέμβριο του 1992 στο χωριό Γκραμπόβιτσα, στη βόρεια Βοσνία.

Ο 70χρονος Μλάντιτς κατηγορείται κυρίως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 όταν σχεδόν 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και έφηβοι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, στη χειρότερη σφαγή που έχει γίνει στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μλάντιντς, στον οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995) κατά την οποία 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Η δίκη του αναβλήθηκε στις 17 Μαΐου, την επομένη της έναρξής της, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης, η οποία σημείωσε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί και κατήγγειλε “παρατυπίες” στην κοινοποίηση αποδεικτικών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Μλάντιντς συνελήφθη στις 26 Μαΐου του 2011 στη Σερβία αφού διέφευγε επί 16 χρόνια. Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι θα παρουσιάσουν 400 μάρτυρες στην υπόθεση κατά του Μλάντιτς.