Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μετά το Brexit, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης η οποία χρειάσθηκε να διακοπεί προσωρινά λόγω διαμαρτυριών των βουλευτών.

Ενώ εγκρίθηκε αρχικά από το σύνολο της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή, το σχέδιο αυτό προκάλεσε τις παραιτήσεις δύο υπουργών και τροφοδότησε φήμες για εξέγερση στους κόλπους της πλειοψηφίας.

Όταν ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ πήρε τον λόγο στην Βουλή των Κοινοτήτων για να παρουσιάσει το έγγραφο αυτό, οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν θορυβωδώς λέγοντας ότι δεν έχουν λάβει αντίτυπο του εγγράφου και υποχρεώοντας τον πρόεδρο της Βουλής να διακόψει για μερικά λεπτά τη συνεδρίαση.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε στη συνέχεια το κυβερνητικό σχέδιο «καινοτόμο».

Σύμφωνα μ’ αυτή τη Λευκή Βίβλο, το Λονδίνο επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα αγαθά», με στόχο να διατηρηθεί ένα εμπόριο «χωρίς τριβές» στις δύο όχθες της Μάγχης.

Αυτή η ζώνη θα επιτρέψει, μέσω της υιοθέτησης μιας «απλοποιημένης τελωνειακής διευθέτησης», «να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμή τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες.

Ο τομέας των υπηρεσιών θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας συμφωνίας, η οποία θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο «την ελευθερία να χαράξει τον δικό του δρόμο στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του». Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ωστόσο πως, για τις υπηρεσίες, μια τέτοια συμφωνία θα επιφέρει «περισσότερα φράγματα» απ’ όσα υπάρχουν σήμερα και θα στερήσει τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς από το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τους που τους επιτρέπει να επιχειρούν ελεύθερα στην ήπειρο.

Το Σίτι του Λονδίνου κατήγγειλε «ένα σκληρό πλήγμα» για το βρετανικό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Αναφορικά με την κυκλοφορία των προσώπων, το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει ένα «νέο πλαίσιο που να σέβεται τους βρετανικούς μεθοριακούς ελέγχους» επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να μεταβαίνουν «στις αντίστοιχες χώρες τους».

Το Λονδίνο συνόδευσε το σχέδιο αυτό με προτάσεις για μια «σύμπραξη στον τομέα της ασφάλειας». Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος των υπηρεσιών Europol και Eurojust και θα αναπτύξει συμφωνίες «συντονισμού» πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι τρέχουσες αναπτύξεις «επιχειρησιακών δυνατοτήτων» στις δύο όχθες της Μάγχης θα διατηρηθούν.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε πως οι προτάσεις αυτές ανταποκρίνονται «στην ψήφο των Βρετανών» υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αντέδρασε μέσω του Twitter ανακοινώνοντας πως αναλύει τη βρετανική πρόταση και πως «ανυπομονεί να διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη εβδομάδα».