«Πολύ σοβαρή συζήτηση» είχαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ  για την κατανομή των βαρών μέσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Μέρκελ δεν επιβεβαίωσε αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που οι άλλες χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. «Μπορώ μόνο να πω συμπερασματικά ότι το αποτέλεσμα είναι το εξής: η ξεκάθαρη δέσμευση όλων έναντι του ΝΑΤΟ και η ξεκάθαρη επιθυμία όλων να συμβάλουν για να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες ασφαλείας» είπε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, ο Τραμπ τόνισε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η κατανομή των βαρών μέσα στη Συμμαχία. «Προσωπικά το ξεκαθάρισα και άλλοι το ξεκαθάρισαν επίσης ότι βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο» σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας. Πηγές του ΝΑΤΟ που μίλησαν στο Reuters πάντως διέψευσαν πως απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμμαχία, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων DPA.