Η Τουρκία ετοιμάζεται να μειώσει περαιτέρω τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, αν και όχι περισσότερο από 10% την επόμενη χρονιά, για να πείσει τις ΗΠΑ να παρατείνουν την εξαίρεση που έχουν προσφέρει στην Άγκυρα από τις κυρώσεις εναντίον όσων χωρών έχουν εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη, όπως δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τον προηγούμενο μήνα η Ουάσινγκτον δεν επέβαλε στην Τουρκία και έξι ακόμη χώρες οικονομικές κυρώσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις με το Ιράν σε αντάλλαγμα για τη μείωση του ποσοστού των εισαγωγών τους σε ιρανικό πετρέλαιο.

Στις 11 Ιουνίου, οι ΗΠΑ εξαίρεσαν τα για 180 ημέρες την Τουρκία από τις κυρώσεις αυτές, χάρη στην αρχική μείωση κατά 20% των εισαγωγών ιρανικού αργού από την τουρκική εταιρεία Tupras.

Βάσει της εξαίρεσης αυτής, η τράπεζα Halkbank της Τουρκίας μπορεί να κάνει πληρωμές στην ιρανική κεντρική τράπεζα για τις παραδόσεις πετρελαίου στην Tupras χωρίς να κινδυνεύει να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ με τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ιράν.

Ακολούθως ένας αμερικανός διπλωμάτης είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον πιέζει την Τουρκία να μειώσει περαιτέρω τις εισαγωγές της τους επόμενους έξι μήνες, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσο.

«Για εμάς είναι αδύνατο να μειώσουμε ξαφνικά τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου γιατί το 50% των εισαγωγών μας προέρχονται από αυτή τη χώρα», δήλωσε η τουρκική πηγή, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να πειστούν αν κάνουμε μια λογική μείωση μετά το πέρας των 180 ημερών. Αυτή η μείωση δεν θα φτάνει το 20%, θα είναι γύρω στο 10%», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Τουρκία εισήγαγε κατά μέσο όρο 180.000 βαρέλια ιρανικού αργού το 2011. Μια μείωση από την 1η Ιουλίου της τάξης του 20% σε σχέση με τις περσινές εισαγωγές μειώνει τις αγορές της Τουρκίας περίπου στα 144.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ μια περαιτέρω μείωση θα ρίξει το ποσοστό περίπου στα 130.000 βαρέλια την ημέρα.