Το σχέδιο που στηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και στα Βαλκάνια, φαίνεται να προσκρούει στις αντιδράσεις των εν λόγω χωρών.

Μαρόκο

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης». Ωστόσο άλλη πηγή επεσήμανε ότι «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους».

Τυνησία

Είναι μία από τις σοβαρότερες υποψήφιες χώρες, εξαιτίας της σταθερότητας που επικρατεί εκεί. Όμως πέρυσι ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιούσεφ Χάλεντ είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση της ΕΕ.

Αλγερία

Η χώρα δεν αποτελεί σημαντικό πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Αφρική που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά έχει απορρίψει την ιδέα να δεχθεί κέντρα προσφύγων, με τον πρωθυπουργό Άχμεντ Ουγιαχία να επισημαίνει ότι θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους. Πέρυσι η Αλγερία απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τους στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην έρημο Σαχάρα.

Λιβύη

Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη ελέγχει μόνο κάποια μέρη της χώρας. Παράλληλα η Λιβύη έχει αναχθεί σε βασικό πέρασμα για τους Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας καταυλισμών στο έδαφός της.

 Αίγυπτος

Και το Κάιρο είναι αντίθετο στη δημιουργία τέτοιων καταυλισμών στη χώρα. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης είναι η φτώχεια, η ανεργία και η πολιτική αστάθεια.

Νίγηρας

Πρόκειται για μία ακόμη χώρα υποψήφια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων, κυρίως επειδή πρόκειται για μια από τις βασικές χώρες διέλευσης όσων ανθρώπων κατευθύνονται προς τα βόρεια. Επίσης ο Νίγηρας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν ήδη απελαθεί ή που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Αλβανία

Η κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει την πρόταση η βαλκανική χώρα να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χθες μιλώντας στην Bild.

πΓΔΜ

Η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει ανάλογες ανακοινώσεις.