Είκοσι μέλη της Ποδηλατικής Λέσχης «Pedalinac» ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από την πλατεία Ντράζεν Πέτροβιτς του Ζάγκρεμπ με τα ποδήλατά τους για να διανύσουν 3.000 χλμ. και να φτάσουν στο Λονδίνο την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Θα περάσουμε από 10 χώρες. Θέλουμε να αποτελέσει το ταξίδι μία όμορφη ιστορία και με λίγη τύχη θα φθάσουμε έως το Λονδίνο», τόνισε ο διοργανωτής του απαιτητικού εγχειρήματος, Μλάντεν Γκάσετς, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια μαζί με το φίλο του Μάρκο Μίτιτς από το Ζάγκρεμπ ταξίδεψαν με ποδήλατο από το Ζάγκρεμπ έως το Πεκίνο.

Τα κίνητρα της πρωτοβουλίας βασίζονται στις έννοιες, με τις οποίες είναι συνυφασμένη η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων, η αλληλεγγύη, η αρμονία, η ειρήνη, η ανεκτικότητα, ο υγιής νους μέσα σε σώμα υγιές και η περιβαλλοντική ευαισθησία, δηλαδή όλα όσα ενθαρρύνουν τα μέλη της Λέσχης, σύμφωνα με τους διοργανωτές του ταξιδιού. Επιπρόσθετος στόχος είναι συμβολικά να αναγγελθεί στους Ευρωπαίους η επικείμενη ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πλατεία Ντράζεν Πέτροβιτς του Ζάγκρεμπ, τους Κροάτες ποδηλάτες αποχαίρετησαν σήμερα μέλη των οικογενειών τους, φίλοι, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Κροατία, Ντέβιντ Σλιν, ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Άλμπερτ Γουντς και ο γραμματέας της Κροατικής Βουλής και μέλος της Ποδηλατικής Λέσχης, Σλάβεν Χόισκι και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην περιπέτειά τους.

«Θαυμάζω και σέβομαι την προσπάθεια και την επιθυμία όλων των συμμετεχόντων να διανύσουν τη μεγάλη αυτή απόσταση έως το Λονδίνο» ανέφερε ο πρέσβης της Βρετανίας.

Στο εγχείρημα λαμβάνουν μέρος και δύο επίτιμα μέλη της Λέσχης, ο Δανός Γέσπερ Χέντεγκάαρντ και ο Γάλλος Ντανιέλ Γκρασί, οι οποίοι είχαν διανύσει μαζί με τους Μίτιτς και Γκάσετς την πορεία μέχρι τη Ρωσία και στη συνέχεια οι δύο Κροάτες συνέχισαν το ταξίδι για το Πεκίνο.

Οι ποδηλάτες θα περάσουν από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τη Βρετανία.