Γεώτρηση για τη διάνοιξη βοηθητικής σήραγγας σε βάθος 700 μέτρων προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι 33 παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι στη Χιλή άρχισε χθες το βράδυ. Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει από τρεις ως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Μεταξύ των εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων είναι και ο Ariel Ticona, ο οποίος θα δει σε βίντεο τη γέννηση του γιου του…

Το εγχείρημα απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων θεωρείται πολύ μεγάλη πρόκληση και η κυβέρνηση της Χιλής στράφηκε στη NASA για βοήθεια.

Η επιχείρηση θα προχωρά σταδιακά και στην αρχή θα ανοιχτεί μια κάθετη σήραγγα μήκους 15 μέτρων με διάμετρο 33 εκατοστά. Μετά θα φτάσει τα 702 μέτρα και η διάμετρός της θα διευρυνθεί στα 66 εκατοστά. Από αυτήν θα βγουν ένας ένας οι 33 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου.

Καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια οι παγιδευμένοι άνδρες να παραμείνουν σε καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση, οι γιατροί τους έστειλαν εμβόλια κατά της γρίπης και τσίχλες νικοτίνης για τους καπνιστές. Η «επικοινωνία» των μεταλλωρύχων με τον έξω κόσμο γίνεται μέσω ενός κυλινδρικού «καναλιού», ενός πολύ στενού πηγαδιού που έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ.

Ο δίαυλος αυτός αποτελεί και τον «ομφάλιο λώρο» των μεταλλωρύχων…