Το Ιράν συνέλαβε τους δολοφόνους δύο πυρηνικών επιστημόνων του, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Η χώρα συνεχίζει να καταζητεί αυτούς που, όπως λέει, είναι υπεύθυνοι για την προσπάθεια υπονόμευσης του πυρηνικού της προγράμματος.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός φυσικού στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI) και ενός αναπληρωτή διευθυντή στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, με τη χρήση μαγνητικών βομβών που είχαν τοποθετηθεί στα οχήματα στα οποία επέβαιναν.

Η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνωμότησαν για τις δολοφονίες για να υπονομεύσουν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο των ΗΠΑ, ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο φυσικός της ΑΕΟΙ Ματζίντ Σαχριαρί δολοφονήθηκε το 2010 και ο Μοστάφα Αχμάντι-Ροχσάν φέτος τον Ιανουάριο.
«Οι βασικοί δράστες των δολοφονιών προσδιορίστηκαν και με μια σειρά από ταχείες και αποτελεσματικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε μονάδες κράτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δικτύου Press TV.

Τουλάχιστον τέσσερις επιστήμονες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν δολοφονηθεί από το 2010 και ένας πέμπτος ο Φερεϊντούν Αμπασί Ντιβάνι, σήμερα επικεφαλής της AEOI, έχει τραυματιστεί.
Τον περασμένο μήνα, οι αρχές απαγχόνισαν τον 24χρονο Τζαμάλ Φασί για την δολοφονία ενός από τους επιστήμονες, του Μασούντ Αλι-Μοχάμαντ, τον Ιανουάριο του 2010.

Το Ιράν δήλωσε ότι ο Φασί ομολόγησε πως μετέβη στο Τελ Αβίβ για να εκπαιδευτεί από την Μοσάντ πριν επιστρέψει στο Ιράν για να σχεδιάσει τη δολοφονία, στοιχεία τα οποία χλευάστηκαν από το Ισραήλ.