Το Ινστιτούτο Γκαίτε, που εξειδικεύεται στην εκμάθηση και προώθηση της γερμανικής γλώσσας και του πολιτισμού, έχει καταγράψει πρωτοφανή ύψη παρακολούθησης των μαθημάτων του στις χώρες της νοτίου Ευρώπης, οι οποίες πλήττονται δεινά από την κρίση, αναφέρεται σε σημερινό ανακοινωθέν του ιδρύματος.

«Τα μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας του Ινστιτούτου Γκαίτε καταγράφουν ένα σοβαρό ενδιαφέρον και τα 13 παραρτήματα του Ινστιτούτου στη Γερμανία συμμετέχουν επίσης σε αυτό το φαινόμενο», εξηγεί το Ινστιτούτο.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, εν συγκρίσει προς τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου στο περασμένο έτος, το Ινστιτούτο σημείωσε μία άνοδο των σπουδαστών του κατά 30% στην Ιταλία και «πάνω από 50% στην Ελλάδα».

Βέβαια σε ετήσια δεδομένα η αύξηση τούτη είναι λιγότερο εντυπωσιακή, αλλά παρά ταύτα παραμένει σαφής. Μεταξύ του διαστήματος 2010 και 2011, καταγράφηκε επίσης μία αύξηση 14% του αριθμού των Ιταλών που φοιτούν στο Γκαίτε, και 10% των Ελλήνων.

Στην Ισπανία, η αντίστοιχη άνοδος υπήρξε άνω του 35%, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο, το οποίο επιπροσθέτως έχει τροποποιήσει τις σπουδές του, που απευθύνονται στους νέους Ισπανούς, «προκειμένου να στηρίξει τις ελπίδες τους αναφορικά με ένα επαγγελματικό μέλλον στη Γερμανία».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ειδικά μαθήματα που βοηθούν τους νέους να κάνουν καλές επιλογές στη γερμανική αγορά εργασίας έχουν καταρτιστεί και διδάσκονται στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, σε μία χώρα που μαστίζεται από τη γενικευμένη ανεργία μεταξύ των νέων.

Ο αριθμός των μεταναστών στη Γερμανία έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 1996 κατά το τελευταίο έτος, εξαιτίας της πλημμυρίδας ανθρώπων που προέρχονται από την Νότιο Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Μαΐου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η χώρα υποδέχθηκε 958.000 αφίξεις το περασμένο έτος, κατά 20% περισσότερες εν σχέσει προς το 2010, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από το 1996, ανακοίνωσε το επίσημο γραφείο στατιστικής (Destatis).

Ο αριθμός των μεταναστών από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 90% το περασμένο έτος, εν σχέσει προς το 2010, ενώ ο αριθμός των νεοαφιχθέντων από την Ισπανία αυξήθηκε κατά 52% σε έναν χρόνο.

Το 2011, 679.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, ήτοι ένα θετικό ισοζύγιο 279.000 ανθρώπων, το οποίο επίσης αποτελεί ρεκόρ 15ετίας.